Free Joomla Template by Discount Justhost

Komentar koalicije prEUgovor na Reformsku agendu Vlade Srbije u oblasti „Osnove”

Datum kreiranja: utorak, 15 oktobar 2024

Vlada Srbije usvojila je na sednici 3. oktobra Reformsku agendu, plan mera koje će preduzeti u narednih nekoliko godina kako bi ostvarila pristup fondovima iz Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan. Reformska agenda je potvrđena na nivou EU 11. oktobra, čime se omogućava prvi transfer sredstava pre kraja godine.

Reformska agenda sadrži 98 mera u četiri prioritizovane oblasti, među kojima su, na insistiranje EU, i Osnove (Klaster 1). Štaviše, jedan od posebnih ciljeva Plana rasta je „dalje jačanje osnova na kojima počiva proces proširenja, uključujući vladavinu prava i osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija...” U skladu sa pristupom „osnove na prvom mestu” i politikom uslovljavanja EU, ispunjenje obaveza iz ove oblasti smatra se uslovom za povlačenje sredstava iz predviđenih fondova.

Za 21 meru u okviru odeljka o osnovama Vlada Srbije traži ukupno nešto više od 370 miliona evra. Reformska agenda sadrži mere sa polugodišnjim rokovima od decembra 2024. do kraja 2027. godine, i predviđeno je da uplate EU prate te rokove nakon pozitivne procene ispunjenosti.

Koalicija prEUgovor redovno prati stanje i zagovara suštinske reforme u Klasteru 1, te ovim putem deli svoje utiske o usvojenom dokumentu, u načelu i u pojedinim oblastima.

Kada je reč o načelnim komentarima, treba napomenuti da proces izrade Reformske agende tokom 2024. godine nije bio transparentan i inkluzivan, već ograničen pravilima poverljivog pregovaranja između Vlade Srbije i Evropske komisije. Iako je određen broj organizacija civilnog društva dobio priliku da komentariše nacrt dokumenta, utisak je da nije bilo mesta ni vremena da se ti komentari zaista razmotre i uvaže.

Iako su oblasti uključene u Reformsku agendu bitne i, uopšte uzev, dobro odabrane, predlozi rešenja ne odgovaraju razmerama problema u datim oblastima. Pojedine mere iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 se samo ponavljaju sa pomerenim rokovima nakon što su izvorni rokovi bitno prekoračeni. Nisu za sve mere definisani precizni indikatori za praćenje sprovođenja. Neke mere su nedorečene ili neadekvatno formulisane, verovatno delom i usled prevoda sa engleskog na srpski jezik. Sve to će otežati sprovođenje Reformske agende i merenje postignutih rezultata.

Koalicija se nada da će Reformska agenda sa pratećim fondovima ipak podstaći neophodni napredak u ključnim oblastima u Srbiji. Koalicija će nastaviti da prati stanje u oblasti „Osnova” i izveštava o nalazima, uključujući u to i sprovođenje Reformske agende i akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Komentare koalicije prEUgovor na Reformsku agendu Srbije u oblasti „Osnove” u celosti pročitajte OVDE.