Free Joomla Template by Discount Justhost

Nemanja Nenadić: Minimalna mogućnost da se uslovi poboljšaju do narednih izbora

Datum kreiranja: subota, 11 maj 2024

nn za n1 o rgREM, mediji, pritisci na birače, birački spisak, Zakon o sprečavanju korupcije, razdvajanje javne od partijske funkcije i finansiranje političkih aktivnosti, neke su od tema koje su razmatrane na dosadašnjim sednicama Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, izjavio je za TV N1 Nemanja Nenadić, predsedavajući Radne grupe i programski direktor organizacije Transparentnost Srbija.

Radna grupa je formirana tek početkom maja i 7. maja je bio prvi sastanak, objasnio je, nakon dugih pregovora između vlasti i opozicije gde je bilo prisutno i civilno društvo.

„Kada je formirana, Radna grupa je dobila zadatak da predloži zakonodavni i druge mere za ispunjavanje preporuka ODIHR-a ne samo posle poslednjih, već i drugih izbora, koje nisu ispunjene. U zbiru ih ima oko 90“, rekao je Nenadić.

Pored Transparentosti Srbija, od predstavnika civilnog društva tu su CRTA i CESID.

„Jedna sednica se protegla na nekoliko dana. Radili smo one preporuke koje su sami članovi smatrali prioritetnim – REM, mediji, pritisci na birače, birački spisak, Zakon o sprečavanju korupcije, razdvajanje javne od partijske funkcije i finansiranje političkih aktivnosti“, nabrojao je on.

Nada se da će u ponedeljak imati i odlučivanje o tim predlozima.

„Dve trećine članova treba da podrži predloge za promene zakona ili druge preporuke da bi to bilo upućeno u proceduru. Videćemo da li će tako biti“, rekao je.

Radna grupa bi trebalo da radi do kraja septembra, navodi Nenadić.

„Mogućnost uticaja na poboljšavanje uslova u ovom izbornom procesu je minimalna. Postoje neke preporuke za državne organe, ako bi ih oni prihatili. Npr. uputstva vrhovnog javnog tužioca za postupanje u predmetima krivičnih dela… Daleko je to da suštinski i u značajnoj meri ovo poboljšava izborne uslove, već je praktično (ako bude bilo usvojeno) osnova za neki dalji rad“, istakao je.

Nema nikakve sumnje da će vlast koristiti ovu Radnu grupu kao argument u razgovoru sa međunarodnom zajednicom.

„Ipak, iz ugla NVO koje šalju svoje predloge godinama, ovo je prilika koju smo morali da iskoristimo. Da sve te predloge koji su ranije bili ignorisani, sada u direktnoj komunikaciji ponovimo i pokušamo da utičemo da se zakoni i praksa promene. Bilo za ove ili naredne izbore“, objasnio je on.

Kada je reč o kontroli biračkog spiska, Nenadić napominje da Radna grupa neće dobiti neka ovlašćenja zakonom, već da će se odluka o obrazovanju promeniti i da će se tu definisati neka ovlašćenja.

„Kako, meni je još uvek nepoznanica. Mislim da bi trebalo predvideti da članovi Radne grupe kontrolišu pojedina pitanja. Ne mogu da zamislim na koji bi način Radna grupa kao takva to činila“, objasnio je.

Predstavnici organizacija civilnog društva smatrale da tu temu treba urediti zakonski, dodaje.

Kada je reč o REM-u, izdvojili su dve preporuke, navodi.

„Jedna se odnosi na proaktivno delovanje REM-a, kada primete da je neko prekršio pravila (npr. emitovao je propagandni materijal unutar informativnog programa), trebalo bi da pokreću postupke po službenoj dužnosti. Ono što smo pokušali da saznamo je kako će REM kontrolisati rad TV stanica tokom kampanje. Oni su usvojili pravilnik koji se odnosi i na javni servis, i na privatne medije, ali tu postoji dosta odredaba koje se mogu tumačiti na razčičite načine. U ponedeljak ćemo o tome raspravljati“, rekao je.

Drugo pitanje, dodaje, jeste da li mediji smeju da prenose materijale koje ima dostave stranke.

„Onda se postavlja pitanje da li je to informativni ili propagandni program. Sam monitoring REM-a bi morao da bude bolje utvrđen zakonom, kako se ne bi dogodio primer kao ovaj sada, da se podaci o monitoringu objavljuju parcijalno i da onda javnost i ne zna da li je stručna služba REM-a utvrdila kršenje pravila od brojnih emitera“, zaključio je.