Free Joomla Template by Discount Justhost

Transparentnost i CINS u Beogradu predstavili Priručnik za rasipanje javnih resursa

Transparentnost Srbija (TS) i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) predstavili su publikaciju "Priručnik za rasipanje javnih resursa" koja na ironičan način "uči i   savetuje" javne funkcionere kako da što efikasnije i bez kazne poharaju javne resurse.

promocija beograd 1Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je tokom predstavljanja publikacije u Kulturnom centru "Grad" u Beogradu, da su u toj publikaciji sumirali "slavne primere" trošenja javnih resursa, kako bi "prosvetlili" one funkcionere koji do sada nisu koristili te mogućnosti.

"Priručnik nije namenjen samo onima koji žele da rasipaju resurse, već i onima koji to žele da spreče, ali oni moraju da ga čitaju na jedan drugačiji način", naveo je Nenadić.

Prema njegovim rečima, prethodna decenija ih je prosvetlila i u mnogim situacijama su videl da postoje primeri javno-privatnih partnerstava koji dovode do rasipanja javnih resursa u "neslućenim razmerama", a da zakon koji to omogućava godinama nije promenjen.

Dodao je da su u publikaciji predstavljena neka "prepoznatljiva lica" koja su doprinosila rasipanju resursa iz javnih preduzeća, ali ima i poznatih primera koji nisu završili u njoj.

"Svi koji se osećaju oštećenim, zato što njihovo znanje nije podeljeno u ovom priručniku, molimo da nam se jave prvom prilikom", rekao je Nenadić.

Zlatko Minić iz TS naveo je da javni funkcioneri ne treba da se brinu zbog kažnjivosti zbog rasipanja javnih resursa, jer postoje brojni mehanizmi za rasipanje javnih resursa koji nisu prepoznati u zakonima.

"Čak i za ono za šta su propisane kazne, mi imamo nadležne koji rade svoj posao toliko efikasno, da ti slučajevi zastarevaju", naglasio je Minić.

Ta nekažnjivost, kako je dodao, ne znači da rizici ne postoje, zbog čega TS i CINS na njih ukazuju u svakom poglavlju publikacije.

"To su potencijalne opasnosti u slučaju da neko promeni propise, da institucije počnu da rade svoj posao... A verovatno će i neki kritizeri podnositi inicijative da se propisi promene, možda baš TS. Do tada, ne treba strahovati", kazao je Minić.

Karikaturista Marko Somborac, čije karikature vizuelno prate priručnik i priče CINS-a, koje su predstavljene na izložbi u Kulturnom centru "Grad", ocenio je da je danas zlatno doba za rasipanje i zlatno doba za nekažnjivost rasipanja javnih resursa.

Priručnik, prema njegovim rečima, "ispravlja nepravdu za neiskusne funkcionere".

"Otišao bih toliko daleko da predložim da se ovaj priručnik izučava na Fakultetu političkih nauka, i da se proglasi projektom od javnog značaja, odštampa u milion primeraka i podeli svim javnim funkcionerima", naveo je Somborac.

Elektronska verzija "Priručnika za rasipanje javnih resursa" može se preuzeti na sajtu organizacije Transparentnost Srbija.

U njemu se mogu naći poglavlja "Kako upropastiti javno preduzeće?", "Kako da potrošim pare na gluposti?", "Kako izbeći planiranje koje bi smanjilo troškove?", "Zašto da platim manje, kad mogu više? Što da se ne plati?", "Kako da namestim konkurs ili javnu nabavku? Kako da dodelim posao nekom svom?" i "Kako da platim nešto za ništa?".

Pogledajte snimak promocije 

promocija beograd 2