Free Joomla Template by Discount Justhost

I u Kragujevcu održana promocija Priručnika za rasipanje javnih resursa

Posle Novog Sada, Beograda i Niša, organizacija Transparentnost Srbija predstavila je u Kragujevcu publikaciju kojom, na ironičan način, ukazuje na modele rasipanja javnih resursa.

„Transparentnost Srbija više od 20 godina nudi predloge kako da se korupcija spreči i kako da se njeno otkrivanje olakša. Uporno smo pokušavali da sprečimo rasipanje i pljačku, ali „nadležni organi“ nisu baš uvek želeli da čuju šta govorimo. Sada nudimo nešto potpuno drugačije, publikaciju koja će ih sigurno zainteresovati: „Priručnik za rasipanje javnih resursa“ – priliku da svi koji su „u mogućnosti“ u šest lakih lekcija nauče kako da poharaju javne resurse“, rekao je na predstavljanju Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“.

priručnik promocija kragujevacPriručnik vizuelno prate karikature Marka Somborca. “Istina je da mi živimo u zlatnom dobu.  Pa  gde vi još možete nekažnjeno da rasipate. Verujem u priručnik i on treba da se izučava na Fakultetu političkih nauka, a možemo i da ga „uglavimo“ u EXPO 2027. Kakvi smo mi stručnjaci za rasipanje ako ne „uvalimo “ što više priručnika. Ako neko ministarstvo naruči mi možemo da uradimo priručnik u zlatotisku, nebo je granica. Možemo da ga izvozimo, da doprinesemo BDP-u Srbije . Za sada besplatno priručnik može da se skine sa sajta Transparentnosti. Posle ćemo videti“, rekao je karikaturista Marko Somborac.

Publikacija sadrži šest tematskih celina koje je, kako navode autori, bilo teško razdvojiti. Svako poglavlje, pored primera dobre prakse, odnosno dobrog rasipanja, prati i upozorenje čega se treba čuvati. To su zapravo mehanizmi koje treba uspostaviti ili propisi koje treba izmeniti ili usvojiti, kako bi se rasipanje sprečilo ili otežalo.

Publikacija je deo projekta „Spasavanje javnih resursa – brod koji tone“ koji Transparentnost Srbija sprovodi u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

Preuzmite prirčnik OVDE.