Free Joomla Template by Discount Justhost

Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2017 - konferencija za novinare

Transparentnost – Srbija

Vas poziva na konferenciju za štampu

Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2017

koja će se održati u ponedeljak, 29. maja 2017. sa početkom u 11.00 časova,

u prostorijama Medija centra, Terazije 3, II sprat, Beograd

O temi konferenciji:

Pitanje borbe protiv korupcije u lokalnim samoupravama nikad nije bilo aktuelnije. Svi gradovi i opštine imaju obavezu da do polovine ove godine usvoje sopstvene lokalne antikorupcijske planove. Transparentnost Srbija godinama prati koliko lokalne samouprave poštuju obaveze utvrđene zakonima (Zakon o javnim nabavkama, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i drugi) i pomaže im u uspostavljanju dobre prakse. Da bi ovo praćenje bilo sveobuhvatnije, na osnovu iskustava Transparency International iz drugih zemalja, napravili smo Indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI), istraživanje koje prati i sprovođenje zakonskih obaveza i dobre prakse u prevenciji korupcije. 

Nakon što je 2015/2016 rangirala sve opštine i gradove u Srbiji na osnovu Indeksa transparentnosti lokalne samouprave, Transparentnost Srbija je ove godine, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, obavila istraživanje na uzorku koji obuhvata najveće gradove, mesta koja su u prvom rangiranju bila među najboljima i najlošijima i opštine i gradove u kojima su u međuvremenu održani okrugli stolovi posvećeni povećanju transparentnosti.  LTI je formulisan na osnovu 86 indikatora iz oblasti kao što su informacije o radu skupštine i veća, informacije o budžetu, javne rasprave, javna preduzeća i ustanove, javne nabavke, informatori o radu, slobodan pristup informacijama, lokalna samouprava i građani.

11.00 – 11.05.     Pozdravna reč, Vladimir Goati, predsednik Transparentnost Srbija

11.00-11.10 – Predstavljanje istraživanja i rezultata - koje su najtransparentnije opštine i gradovi, u kojim oblastima je dostupno najviše, a u kojim najmanje podataka - Zlatko Minić, saradnik Transparentnosti Srbija

11.10-11.20 – Preporuke za unapređenje transparentnosti gradova i opština– Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija

11.20- 12.00– Diskusija, pitanja i odogovori.Predstavnici gradova i opštinakoji su obuhvaćeni ovogodišnjim istraživanjem će dobiti priliku da komentarišu nalaze. Novinari i drugi učesnici će imati priliku da postave pitanja govornicima.

Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Miši Bojović na telefon 011/ 303 38 27 ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Transparentnost – Srbija

Beograd, 25. maj 2017.