Aktuelnosti u borbi protiv korupcije i primeri spornih situacija u javnim nabavkama

Transparentnost Srbija Vas poziva na konferenciju za novinare

Aktuelnosti u borbi protiv korupcije i primeri spornih situacija u javnim nabavkama

koja će se održati u sredu, 11. oktobra 2017. godine, sa početkom u 11 časova, u prostorijama Transparentnosti Srbija, ul. Palmotićeva 31, 3.sprat, Beograd

Na konferenciji ćemo govoriti o aktuelnim pitanjima borbe protiv korupcije i vladavine prava u Srbiji.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti primerima spornih situacija u sprovođenju javnih nabavki koje smo istraživali. 

Prvi slučaj je nedavno masovno trovanje dece u beogradskim školama. Gradski funkcioneri su  „okrivili“ Zakon o javnim nabavkama i škole koje „kupuju najjeftinije“, opozicija ukazuje na to da se hrana nabavlja od firme u vlasništvu funkcionera vladajuće stranke. Analizirali smo da li nešto nije bilo u redu sa sprovođenjem nabavke obroka za školarce i na koje se sve načine mogu preduprediti negativne poslediceu budućnosti.

Pitanje smislenosti sprovođenje tajnih „javnih“ nabavki aktuelizovala je nedavna kupovina velikog broja automobila za potrebe MUP Srbije, koja je široko medijski promovisana. Govorićemo o zakonitosti ovakvog postupka i o praksi MUP-a u sličnim situacijama.

Kroz slučaj „potez 500“ (ugovor vredan gotovo 100 miliona evra), predstavićemo kako je poziv na javno-privatno partnerstvo za prigradski prevoz u Beogradu, prekršio neke od osnovnih principa javnih nabavki. Transparentnost Srbija je, u svojstvu građanskog nadzornika podnela zahtev za zaštitu prava, kako bi se sprečile štetne posledice u postupku za odabir privatnog partnera. 

Predstavnicima medija će se obratiti:

Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Zlati Đorđević na telefon 011/ 303 38 27 ili putem mejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Transparentnost Srbija

Beograd, 9. oktobar 2017.