Free Joomla Template by Discount Justhost

Građani u borbi protiv korupcije – Antikorupcijsko savetovalište i javne rasprave

Transparentnost – Srbija vas poziva na konferenciju za štampu:

Građani u borbi protiv korupcije –

Antikorupcijsko savetovalište i javne rasprave

koja će se održati u četvrtak, 26. februara 2015. sa početkom u 11.00 časova,

u Medija centru, II sprat, mala sala, Terazije 3

Dnevni red:

11.00 – 11.10         Građani u borbi protiv korupcije –

  • Vladimir Goati, predsednik, Transparentnost – Srbija

11.10 – 11.15       Predstavljanje rada Antikorupcijskog savetovališta –

  • Rade Đurić, saradnik Transparentnost - Srbija

                   

11.15–11.20          Da li se u Srbiji poštuju pravila o organizovanju javnih rasprava?  

                               Predstavaljanje nalaza istraživanja -

  • Miša Bojović, saradnica Transparentnost – Srbija

11.20 – 11.30        Ocena funkcionisanja sistema i preporuke TS za povećanje javnosti

                               zakonodavnog postupka –

  • Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost - Srbija

11.30- 12.00                Pitanja i odgovori      

 

 

Transparentnost – Srbija

Beograd, 24. februar 2015.

 

 

Tokom konferencije nije obezbeđen simultani prevod. Za dodatne informacije možete se obratiti gđi Mariji Radović na telefon 011/ 303 38 27 ili putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

 

 

 

O temama konferencije:

Jedan od razloga zbog kojeg borba protiv korupcije ne daje za sada pune rezultate jeste činjenica da mnogi građani koji se sa ovom pojavom suočavaju ne poznaju u dovoljnoj meri pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju u takvim slučajevima, ili pak nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju.

Transparentnost-Srbija (deo međunarodne mrežeTransparency International),kao organizacija koja je posvećena kreiranju i sprovođenju uspešne antikorupcijske politike u Srbiji, u želji da doprinese povećanju učešća građana u borbi protiv korupcije, od 2006. godine u okviru rada Antikorupcijskog savetovališta pruža pomoć građanima koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotrkiju.

Ovom prilikom ćemo najaviti kako će Savetovalište funkcionisati tokom 2015. i 2016. godine. Istovremeno, predstavićemo i podatke o problemima sa kojima su se građani koji su nam se obraćali, najčeće susretali do sada.

Javneraspraveimajuvelikiznačajzaborbuprotivkorupcije, delujućikaopreventivnosredstvo. S jednestrane, one omogućavajugrađanima, udruženjimaisvimakoji želedadoprinesukvalitetupropisa, da to i učine. S drugestrane,javnaraspravamožedaposlužikaokorektivprethodnoučinjenognetransparentnoglobiranja, time štosetokomnjemožepokazatidalisurešenjaokojimaseraspravljautemeljenanastvarnojpotrebiijavnominteresu.

Na nedostatak javnih rasprava i manjkavosti u procesu njihovog organizovanja ukazuje se i u Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije za period 2013- 2018: „Proces usvajanja propisa u Srbiji, na svim nivoima, odlikuje nedovoljno učešće javnosti, zbog čega mnogi propisi postaju 'instrument' korupcije i zloupotreba, umesto da budu sredstvo njihovog iskorenjivanja. Razlog za to je, između ostalog, odsustvo zakonske garancije da će u svim slučajevima usvajanju propisa prethoditi javne rasprave i da će njihovi predlozi biti razmotreni. U Srbiji nije regulisan ni proces lobiranja, kao mehanizma za uticaj zainteresovanih pojedinaca i grupa na usvajanje propisa i donošenje odluka“[1].

Transparentnost-Srbija već nekoliko godina prati u kojoj meri se poštuju pravila o organizovanju javnih rasprava[2]. Na ovoj konferenciji ćemo predstaviti koliko su ministarstva poštovala svoje zakonske obaveze u 2014. god. i kakav je bio efekat javnih rasprava


[1]Detaljnije u poglavlju Javnost rada u Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine

[2] http://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/konferencije/6802-pristup-informacijama-javne-nabavke-i-javne-rasprave-nalazi-pracenja-primene-antikorupcijskih-propisa