Predstavljen Indeks transparentnosti lokalne samouprave

Predstavili smo indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI za 2015. godinu. Na vrhu tabele je Paraćin sa indeksom 74 (na skali od 0 do 100), slede Inđija (66), Bačka Topola (62), Pančevo i Leskovac (61), Senta, Srbobran i Vranje (60).

Na dnu tabele su Koceljeva (16), Sečanj i Preševo (15), Bela Crkva i Smederevska Palanka (11). Prosečna ocena u celoj Srbiji je 40.

Najkraći zaključak je da se, u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza. Obaveze koje ne povlače sankcije, ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često se krše.

Malobrojni su slučajevi istupanja van zakonskog okvira i preduzimanja mera koje nisu obavezne a mogu da unaprede transparentnost. To se odnosi i na stanje internet sajtova, informatora o radu, na informacije dostupne u uslužnim
centrima i prostorijama uprave, na postupanje po zahtevima za dostavljanje informacija, uređenje procedura i praksu u vezi sa radom skupštine, u vezi sa budžetom, javnim raspravama, javnim preduzećima.

S druge strane, veliki broj jedinica lokalne samouprave, izrazio je spremnost da prihvati deo naših preporuka, a neki su to već i učinili.

Detalje o istraživanju, analizu sa preporukama, celu tabelu sa rangiranjem i interaktivnu mapu sa podacima o svim opštinam ai gradovima možete pogledati na našem sajtu: http://transparentnost.org.rs/…/sr/istraivanja-o-korupc…/lti

LTI MC TS 02